Vattenfall heeft een manier gevonden om congestie op het net te voorkomen. Door windmolens en elektrische auto’s met elkaar te laten communiceren over de energievoorziening en de laadbehoefte, wil het Zweedse energiebedrijf ervoor zorgen dat de vraag naar elektrisch vervoer de capaciteit van het net niet overstijgt. Vattenfall wil dit bereiken met een pilot “smart charging with wind energy” waarbij gebruik wordt gemaakt van het nieuwe windmolenpark Hollandse Kust West.
We stevenen af op een overbelast elektriciteitsnet. De reden is simpel – het aanbod van flexibele energiebronnen zoals wind en zon neemt toe. Daarnaast rijden er steeds meer elektrische auto’s op onze wegen. Dat is goed voor het milieu en helpt ons onze klimaatdoelstellingen te halen. Maar door de toenemende elektrificatie neemt ook het risico toe dat ons elektriciteitsnet overbelast raakt. Om dat te voorkomen, moeten we vraag en aanbod van (duurzame) energie op elkaar afstemmen.
Smart loading
Vattenfall zegt dat het op dit moment vooral een kwestie is van ‘ongecontroleerd’ laden – wanneer we elektrische voertuigen aansluiten op een laadpaal en het laden meteen maximaal stroom aan het net begint te onttrekken. De energieleverancier pleit voor slim opladen, waarbij wordt gecontroleerd wanneer en hoe snel elektrische voertuigen opladen. De auto geeft rechtstreeks aan de laadpaal door hoeveel energie er nodig is en wanneer.
Geen laadpas nodig
Vattenfall denkt dat dit systeem verder kan worden verbeterd door de capaciteit van het net af te stemmen op de laadbehoefte van de auto’s die in de laadstations worden geplugd. In deze situatie wordt de laadkaart – die normaal de communicatie tussen het laadstation en het voertuig mogelijk maakt – overbodig. De functie van de kaart wordt in plaats daarvan vervuld door de auto in de vorm van een digitaal “energiecontract” dat informatie naar het laadstation stuurt.
Windpark Hollandse Kust West
Smart charging blijft zich ontwikkelen. Het is nu mogelijk om rekening te houden met het aanbod van windenergie, en Vattenfall is enthousiast over deze ontwikkeling. Onderdeel van Vattenfall’s bod om het offshore windpark Hollandse Kust West (HKW) te bouwen is een grootschalige proef met smart charging met 200-400 bestaande laadstations. Het bedrijf zal de laadstations aanpassen volgens de innovatieve laadpaalcommunicatiestandaard (ISO 15118) waarmee auto’s kunnen worden “aangestuurd” door laadstations, en het zal rekening houden met de hoeveelheid stroom die door het HKW-windpark wordt geproduceerd.
Als het aanbod van windenergie groot is, zullen auto’s sneller opladen. Als er weinig windenergie wordt geproduceerd, zal het laden constanter zijn gedurende de dag. Je kunt het systeem ook zo programmeren dat er vooral geladen wordt als de marktprijs gunstig is. Op die manier kan elektrisch rijden nog kostenefficiënter worden. En je draagt ook bij aan een goede netbalans, zodat andere EV-rijders zich geen zorgen hoeven te maken over een tekort aan stroom.
Bron: Vattenfall