De vraag
De nood aan een privaat mobiel netwerk (LTE) is tweeledig van aard:
- In de eerste plaats is het bedoeld voor mensen die bij de windparken op zee werken. Bij de windparken voor de Belgische kust gaat het op een doordeweekse dag al snel om 150 medewerkers. Tijdens de constructie van een nieuw windpark loopt dat aantal zelfs op tot 600 personen. Het is cruciaal dat iedereen ook op zee vlot kan communiceren. De exploitant van een windpark is uit veiligheidsoverwegingen ook wettelijk verplicht om op elk moment te weten waar zijn personeel is gesitueerd. Ook daar helpt het LTE-netwerk bij.
- Een tweede luik is dat van de back-up doeleinden en initiële datacommunicatie van toestellen. De installatie- en serviceschepen aan de windparken zijn uitgerust met kantoorruimtes. Vroeger werd er gewerkt met satellietverbindingen als communicatiemiddel, maar die zijn duur en traag.
Ons antwoord
Voor de klanten die op zee aan het werk zijn fungeert ebo als private-gsm operator. Het LTE-netwerk is niet zichtbaar voor andere gebruikers. Het heeft tegelijk alle eigenschappen van een mobiel netwerk, zoals we dat op het vasteland kennen. De gebruiker komt via zijn gsm en een LTE-router op het netwerk. De radio’s voor het netwerk heeft e-BO geïnstalleerd op de substations tussen de windturbines en de kust, waar ook de transformatie van energie gebeurt. Op die manier kan het netwerk een hele windturbinezone coveren.
Met behulp van zijn LTE-netwerk voorziet e-BO de aanwezige schepen van cloud access. Zo kunnen medewerkers van windparken vlotter werken en beschikken ze over meer bandbreedte. Voor de exploitanten van de parken liggen de communicatiekosten lager dan die voor satellietverbindingen.
Technical specs
- De private LTE-verbinding van e-BO heeft voordelen op het vlak van latency. Een publiek netwerk behaalt 100 milliseconden op een LTE-verbinding, het netwerk van e-BO duikt onder de 35 milliseconden. We kunnen die garantie geven dankzij de manier waarop het netwerk is opgezet: de connectie tussen radio en server gebeurt bijna een-op-een.
- LTE is een vervolg op 4G. In het tweede kwartaal van 2022 breidt e-BO zijn netwerk uit: met de installatie en go-live van een eerste mast met 5G-laag. Daarvoor heeft e-BO de juiste rechten verkregen.
- De set-up van het netwerk is redundant We werken met vijf basisstations, tussen 30 en 85 kilometer van de kust. Als er één zou uitvallen, nemen de andere over. We beschikken over drie glasvezelverbindingen met het vasteland: twee naar Zeebrugge en een naar Oostende. Zo kunnen we aan onze klanten garanderen dat het netwerk altijd beschikbaar is.
- De meeste exportkabels van op zee komen aan land in Zeebrugge. Het offshore-datacenter van e-BO bevindt zich in Oostende en is met glasvezel verbonden met Zeebrugge.
- In onze toepassing is ontvangende apparatuur heel belangrijk. Op een schip plaatsen we daarvoor antennes, tot wel 80 centimeter groot. We plaatsen er ook een goede router om een goede ontvangst te garanderen.
Het resultaat
Het LTE-netwerk biedt mogelijkheden voor verschillende toepassingen: gsm-communicatie, lokalisatie en datacommunicatie. Daarnaast voorziet e-BO naast de zogenaamde office-IT ook vrijetijds-IT. Bij windparken die ver van de kust verwijderd zijn, blijven de operatoren vaak tot twee weken na elkaar op zee. Met het LTE-netwerk van e-BO kunnen zijn hun work-lifebalans in evenwicht houden. Zo kunnen ze via applicaties als YouTube en Netflix probleemloos video streamen via het LTE-netwerk.
Het is de ambitie van e-BO om onze ervaring met LTE ook aan land in te zetten. Via de uitrol van een privaat 5G-netwerk, bijvoorbeeld, kunnen we klanten ondersteunen in hun transformatie naar Industrie 4.0.